Merlangius merlangus
Säsong: Hela året
Högsäsong: Höst/Vinter/Vår
Vitlingen ingår i torskfamiljen men har ingen skäggtöm under hakan. Den kan väga upp till 1,8 kilo och bli 70 centimeter lång men vanligast i våra vatten är exemplar på runt ett halvt kilo. Fisken förekommer huvudsakligen i Nordsjön, runt Skandinaviens och Storbritanniens kuster i Skagerrak och Kattegatt men är mindre förekommande i Öresund och södra Östersjön.
Vitlingen har fått sitt namn på grund av dess kött som är kritvitt och att den lyser vit när den dras upp ur vattnet. Det är en uppskattad matfisk som fångas i stor skala, vars bästa säsong är vår, höst och vinter.
Recept: Panerad vitling med kräft- och västerbottenskräm
Antal portioner: 4
550 gram vitlingfilé, byxade (ryggbenet borttaget)
1 dl ströbröd
1 dl rågmjöl
salt
vitpeppar, nymald
2 st ägg
smör, att steka i
Kräft- och västerbottenskräm:
100 gram kräftstjärtar, i lag
2 dl crème fraiche
1 dl Västerbottensost, riven
3 msk gräslök, hackad
1. Börja med krämen. Häll av lagen från kräftsjärtarna väl och grovhacka dem. Blanda crème fraiche med alla ingredienser till krämen. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
2. Skölj och torka vitlingfiléerna med papper.
3. Blanda ströbröd, rågmjöl och cirka 1 tsk salt och rejält med peppar. Vispa ihop äggen.
4. Doppa vitlingen i äggen och sedan i ströbrödsblandningen. Stek filéerna sakta i smör på medelvärme, ca 2–3 minuter på var sida. Servera med kräft- och västerbottenskrämen, kokt potatis, citron, grönsaker och sallad.
(Recept från tasteline.com och Liselotte Forslin)