Marulk

Lophius piscatorius

Säsong: Hela året
Högsäsong:

Marulken har en mycket underlig form. Huvudet utgör ungefär hälften av längden, är brett och tillplattat samt har ett stort gap medan resten av kroppen är kraftigt avsmalnande. Detta gör att marulken kan sluka byten som är nästan lika stora som den själv. Bytet fångas genom att munnen plötsligt öppnas, vilket skapar ett undertryck som suger in bytet. Marulken simmar mycket dåligt och lurpassar därför istället på sina byten.

Fisken kan bli 1.7 meter lång och väga upp till 60 kilo. Den lever på botten från 20 till 1000 meters djup och är utbredd i Atlanten, Medelhavet och i Svarta havet. I Sverige finns den främst i Skagerrak och Kattegatt. I våra vatten väger marulken snarare tre till sex kilo.
Marulken säljs ofta precis som havskatten flådd och utan huvud under namnet kotlettfisk. Köttet är vitt, sött, fast och jämförs ofta med hummerns.

Recept: Grillad marulksrygg med sötpotatispuré
Antal portioner: 6

1 kg putsad filé av marulk
2 msk curry
1 msk sesamfrö
1 msk mald koriander
1 msk farinsocker
0.5 msk vitlökssalt
Sötpotatispuré:
2 st skalade sötpotatisar
1.5 dl olivolja
1 st schalottenlök
1 klyfta vitlök
2 st citroner, juicen
0.5 knippe koriander

1. Torka av marulken med hushållspapper.
2. Bland curry, sesamfrö, koriander, farinsocker och vitlökssalt och gnid in marulken med blandningen.
3. Grilla och skiva upp innan servering.Tänk på att marulken är en köttig fisk och tar lite längre tid att grilla än annan fisk.
4. Sötpotatispuré: Dela potatisen i mindre bitar och koka tills dom är rejält mjuka. Låt dom stå och ånga av ett par minuter.
5. Hacka schalottenlök och vitlök och lägg i en mixer.
6. Tillsätt potatisen, olivolja och citronjuicen och mixa till en slät kräm. Avsluta med att blanda i koriandern.

(recept från recept.nu och kocken Christian Hellberg)