Rödspätta

Pleuronectes platessa

Säsong: Hela året
Högsäsong: Sommar/Höst

Rödspättan är den mest populära av våra svenska plattfiskar. Det är en saltvattenfisk som fått sitt namn efter de röda fläckar som den har på den i övrigt grå ovansidan.
Rödspättan är framförallt en kustfisk som är vanlig i Nordsjön utefter kusterna i
Skagerrak, Kattegatt och södra Östersjön, upp till och med Gotland. Den förekommer oftast i grunt vatten men kan gå ner till 250 meters djup.

Som matfisk är rödspättan mycket vanlig och kan ätas både hel och som filé. Medan somliga fiskarter ska tillagas omedelbart, kan fiskar som rödspätta, hälleflundra och sjötunga gärna kan ligga någon vecka. Normalt får man ut 50 procent av rödspättan som filé men när fisken är lekmogen i november till april får man i bästa fall ut 30 procent filé. Då kan honorna nämligen vara fyllda med rom och den andra halvan kan ha löst och sladdrigt kött.
Ute på restauranger kallas stor rödspätta på över ett kilo för ”Kungsflundra”.

Recept: Stekt rödspätta med ananas
Antal portioner: 4

2 paket rödspätta eller hajmal à 240 g
salt
1 liten burk ananasringar
ingefära, malen
2 st purjolökar

Salta fisken och stek den enligt anvisningarna på förpackningen.
Krydda de avrunna ananasringarna med lite ingefära och stek dem så att de får en lätt brynt yta.
Skiva purjolöken tunt och stek den mjuk och gyllengul i lite matfett. Servera tillbehören till den nystekta spättan.

(Recept från recept.nu)