Molva molva
Säsong: Hela året
Högsäsong: Vår
Långan liknar en blandning mellan ål och torsk. Kroppen är långsmal och på hakan sitter en skäggtöm. Den kan väga upp till 45 kilo och bli upp till två meter. Vanligtvis ligger dock vikten på 2-6 kilo i våra vatten.
Det är en saltvattenfisk som lever på djupt vatten. Oftast på mellan 100-400 meter djup men kan förekomma så djupt som 1000 meter. Rovfisken livnär sig på fisk som sill, torsk och plattfisk samt kräftdjur och sjöstjärnor.
Långan är en typisk västkustfisk och förekommer i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt men är sällsynt i Öresund. Den lever i nordvästra Atlanten och ishavet vid Newfoundland och södra Grönland.
Fisken kan tillagas på många sätt och köttet är något grovt. Långan äts färsk, torkad eller saltad och är mest känd som julens lutfisk i Sverige och Norge. Den långa som numer äts på julborden är importerad, men lutas och bereds i Sverige enligt gamla traditioner.
Recept: Lutfisk med vit sås
Antal portioner: 4
2 kg lutfisk
Vit sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt
1.5 krm vitpeppar
100 g smör
1. Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.
2. Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.
3. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie.
4. Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.
5. Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen.
6. Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden.
7. Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.
8. Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör. Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen så att den blir luftig.
9. Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge.
(Recept från recept.nu och kocken Christer Lingström)