Salvelinus fontinalis
Säsong: Hela året
Högsäsong: –
Bäckrödingen är en uppskattad matfisk som ofta odlas samt nyttjas som sportfisk. Den kommer ursprungligen från Nordamerika men har planterats ut på flera platser i världen, då bland annat i Sverige. Bäckrödingen är en art i i familjen laxfiskar och är nära släkting till de svenska rödingarna. I ursprungslandet Kanada lever den främst i kallt strömmande vatten, men sommartid vandrar den ut i sjöar och hav. Bäckrödingen odlas ofta i särskilda anläggningar och smaken värderas högre än Regnbågsöring.
Storleken på en Bäckröding beror på vattendragets kvalitet och tillgången på föda. I Europa blir arten sällan över 35 centimeter lång och max 55 centimeter. De väger sällan mer än ett kilo. Bäckrödingar i Nordamerika kan däremot väga upp till fyra kilo.
Fisken är brun och olivfärgad på ryggen men har en utmärkande röd orange-färg samt en vit kant på bukfenorna.
Recept: Valnöts- och mandeltäckt röding
Antal portioner: 4
- 30 g Sötmandel
- 30 st Valnötskärnor
- 120 g Philadelphiaost
- 6 dl Vatten
- 2 msk Kycklingfond (konc)
- 90 g Brännvinsost
- 1 st Schalottenlök
- 2,5 dl Vitt vin (torrt)
- 3 dl Avorioris
- 0,5 st Blomkål
- 1 st Vaniljstång
- 2 dl Vatten
- 1 dl Fiskfond (konc)
- 2 dl Crème fraiche
- 600 g Rödingfilé
- 6 st Sticklök (smålök)
- 2 msk Smör till stekning
- Salt & peppar
1. Nötost: Skålla och skala mandeln. Hetta upp en stekpanna utan fett på hög värme och rosta nötter och mandel några minuter. Rör om. Grovhacka. Blanda med philadelphiaost.
2. Ris: Riv ost. Skala och finhacka schalottenlök. Koka upp buljong (vatten+fond).
3. Hetta upp smör i en stekkastrull på medelhög värme och fräs lök och ris i ett par minuter utan att bränna.
4. Tillsätt vin och 1/3-del av buljongen. Låt småkoka och tillsätt mer buljong vartefter vätskan kokat in i riset. Vänd avslutningsvis ner riven ost.
5. Puré: Hacka blomkål. Skär vaniljen på längden. Koka vatten+fond med blomkål. Tillsätt vaniljstången och koka blomkålen mjuk i cirka 5 minuter. Tillsätt crème fraiche. Salta, peppra. Mixa till slät puré.
6. Sätt ugnen på 80°C.
7. Röding: Skär fisken i portionsbitar. Salta, peppra. Hetta upp en (teflon-)panna utan fett och halstra fisken hastigt på var sida. Lägg över i en ugnsfast smord form.
8. Fräs sticklöken i pannan någon minut. Lägg löken på fisken. Sätt in fisken i ugnen i max 15 minuter.
(Receptet kommer från meny.se)