Sej

Pollachius virens

Säsong: Hela året
Högsäsong:

Sej är en fisk inom torskfamiljen som dock saknar skäggtöm. De lever i stim och kan bli upp till 130 centimeter långa och väga upp till 32 kilo. Vanligare är att de väger mellan ett och tre kilo. Sejen kallas även för gråsej och lever längs svenska västkusten, norska kusten, i Nordsjön, kring de brittiska öarna samt i Biscayabukten.

Smaken liknar lyrtorskens men är mer gråaktig i färgen och har något grövre kött. Den kan dock ersätta torsken i flesta rätter och går bättre att grilla till skillnad från torsken på grund av köttets struktur. Sejen förekommer ofta i mald eller behandlad form – som till exempel fiskpinnar och i gratänger. Det är en mycket mager fisk som nästintill är fettfri.

Recept: Fiskgryta Smögen – en fiskgryta med vin och saffran
Antal portioner: 4

350 g blandade fiskfiléer i bitar, t.ex. sej och kolja
2 potatisar
1 liten gul lök
2 tomater
0.5 fänkålsstånd
0.5 röd paprika
1 msk smör
0.5 pkt saffran
1 tsk curry
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong av tärning
1 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.5 krm cayennepeppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja

1. Skala potatisen och löken och skär dem i sockerbitstora tärningar.
2. Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem. Skär tomaterna och övriga grönsaker i tärningar.
3. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.
4. Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt curry och saffran och låt kryddorna fräsa med någon min.
5. Späd med vin och buljong och låt sjuda i några minuter.
6. Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar.
7. Lägg i fisken delad i 2-3 centimeter stora bitar och sjud den några minuter. Strö över dill och persilja och servera omedelbart.
8. Servera gärna med ris eller ett gott lantbröd och en klick aioli.

(Recept från recept.nu och kocken Fredrik Eriksson)