Lax

Salmo salar

Säsong: Hela året
Högsäsong: Vild lax Sommar/Höst

Laxfiskar är en stor familj med tio släkten och minst 200 arter indelade i tre underfamiljer. Deras yngel kläcks i sötvatten på våren och lever där i två till fyra år. Därefter vandrar de ut i Östersjön eller Atlandten och kallas då smolt. I havet stannar fisken ytterligare ett till fyra år och växer till sig ordentligt. Då kallas den blanklax och vandrar sedan hemåt mot älvarna igen under sommartid.
De kan väga upp till 45 kilo och bli 150 centimeter långa, men vanligast är att den väger cirka tre till sex kilo i våra vatten.
I strömmande vatten trivs laxen bäst och därför finns den i vissa älvar och stora sjöar i Sverige. I Vänern finns exempelvis en naturlig insjöstam med lax. Vildlaxen är dock utrotningshotad så nästan all lax som finns på marknaden är odlad. Den odlade laxen har ökat på senare år och därför har fisken blivit tillgänglig året om.

Gravad, i soppor, rå, grillad, ugnsbakad, på spett – lax går att äta i många rätter och former. Den goda smaken, det höga näringsvärdet och de stora variationsmöjligheterna gör därför laxen till en mycket uppskattad matfisk.

Recept: Laxspett med nudlar och ingefärs- och sojasås
Antal portioner: 4

250 g nudlar
250 g vitkål
200 g rödlök
100 g cashewnötter
600 g lax (rå, fjällad med skinnet kvar)
8 st träspett
150 g pak soi eller kinakål
smör att steka i
salt
vitpeppar från kvarn
Sojasås:
1 dl soja
1 dl vatten
5 msk socker (ca 75 g)
1 msk maizena
2 msk färsk, riven ingefära

1. Börja med att koka nudlarna. Strimla sedan vitkålen och rödlöken.
2. Fräs kål och lök i en stekpanna med lite smör tillsammans med nötterna. Salta och peppra och blanda i de avrunna nudlarna.
3. Sås: Koka upp soja, vatten och socker i en kastrull. Blanda ut maizenan med lite vatten och tillsätt blandningen i kastrullen. Rör om och låt småputtra några minuter. Tillsätt ingefäran mot slutet – annars blir såsen besk.
4. Skär laxen i åtta fina bitar. Trä bitarna på spetten med stjärtdelarna inrullade. Stek spetten utan fett i het panna. Salta och peppra.
5. Plocka fina blad av pak soisalladen och fördela på fyra tallrikar. Lägg nudelblandningen på och laxspetten överst. Slå över såsen.

(Recept från recept.nu och kocken Anders Dahlbom)