Sill/Strömming

Clupea harengeus

Säsong: September-Maj
Högsäsong: Oktober-April

Sill och strömming är samma art. Det är vart man fiskar den som avgör vad den kallas. Norr om Kristianopel i Blekinge är det strömming och söderut samt på västkusten kallas den sill. Orsaken till att den i Östersjön fått ett eget namn är framförallt att dess egenskaper förändras ju längre in i Östersjön den simmar. Antalet ryggkotor minskar, huvudet blir längre och fetthalten minskar bland annat på grund utav vattnets lägre salthalt.
Fisken blir relativt liten och har en silverglänsande slank kropp. Den kan väga upp till ett kilo och bli 50 centimeter lång, men vanligast är att den blir cirka 25-35 centimeter i våra vatten. Det är den vanligaste fiskarten på jorden och förekommer i stora stim.
Sillen är en fet fisk som är rik på nyttiga fleromättade fettsyror så som omega-3. Den förbereds på en mängd sätt; stekt, rökt, inlagd eller som surströmming. Sillen är god året om.

Recept: Stekt senapsmarinerad och persiljespäckad strömming med potatismos
Antal portioner: 4

30 st strömmingsflundror (klippta)
3 st ägg
4 dl mjölk
0.5 dl fransk senap
0.5 dl svensk senap
salt
peppar
1 dl rågmjöl
1 dl veteströ
kruspersilja
800 g mjölig potatis
4 dl mjölk
100 g smör
salt
peppar
muskot

1. Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
2. Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
3. Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
4. Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
5. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
6. Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2-3 minuter på varje sida.
7. Servera strömmingen tillsammans potatismoset.

(Recept från recept.nu och kocken Anders Levén)