Makrill

Scomber scombrus

Säsong: Maj-November
Högsäsong: Maj-Augusti

Makrillen är en av våra mest lättidentifierade fiskar med sin blågröna färg och svarta ränder. Den kan väga upp till 3,5 kilo och bli 65 centimeter lång, men vanligare är att vikten är på ungefär ett halvt kilo i våra vatten. Makrillen är en säsongsfisk på grund av att den bara kommer in till vår kust när den skall leka vilket är under våren och sommaren. Då finns den alltså i Skagerrak , Kattegatt och Öresund, samt enstaka tillfällen i Östersjön. På hösten flyttar den till djupare vatten i västra Nordsjön eler farvatten väster om de Brittiska öarna och övervintrar.

Köttet är rikt på fett, proteiner och vitaminer. Smaken är mycket utmärkande och köttet kan tillagas på många olika sätt. Stekt filé är gott, men även rökt och inkokt. Är även uppskattad som varmrökt och då finns den i olika kryddningar. I Sverige fångas makrillen på västkusten under vår och sommarperioder men under andra delar av året finns både spansk och norskfångad makrill. Höstmakrillen har mycket höga Omega-3 värden och sägs smaka bäst.

Recept: Grillad makrill med färskpotatissallad, pinjenötter, lök och tomater
Antal portioner: 4

700 g makrillfilé
600 g färskpotatis
12 st schalottenlökar
4 st salladslökar
1 ask cocktailtomater
2 msk olivolja
1/2 st lime, pressad saft
1/2 dl pinjenötter
1 st rödlök, finhackad
salt, peppar

1. Skär bort benraden från makrillfiléerna och snitta ett par gånger genom skinnet.
2. Skrubba eller skala potatisen. Koka den nästan färdig. Skala schalotten­lökarna och lägg ner dem när ca 5 minuter återstår. Lägg efter någon minut ner salladslökarna. Slå av vattnet och låt ånga av.
3. Dela tomaterna. Vänd samman dem med potatis och lök. Tillsätt olivolja och smaka av med pressad limesaft, salt och peppar.
4. Rosta pinjenötterna gyllenbruna i torr panna.
5. Grilla makrillen vackert rutig. Krydda. Lägg upp och dekorera med pinjenötter och rödlök.

Variera med att pensla över lite pesto innan de tillagas.

(Recept från recept.nu)