Torsk

Gadus morhua

Säsong: Hela året
Högsäsong:

Torsk är naturligtvis den viktigaste arten inom torskfamiljen. Viktiga kännetecken är ett överbett och en skäggtöm under hakan. Den kan väga upp till 50 kilo och bli 1,8 meter lång men i svenska vatten är det vanligare att de väger tio kilo. Torsken förekommer i salt såväl som i bräckt vatten från Bottenhavet till Nordatlanten. I Sverige är den vanlig i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, in i Östersjön och upp till Bottenhavet.

Tidigare var torsken Nordsjöns och Östersjöns viktigaste matfisk tillsammans med sill och strömming. Torsken har dock blivit kraftigt överfiskad genom åren. Användningsområdena är många och de flesta tillagningsmetoder passar. I stort sett allt i fisken kan tas tillvara och rom samt lever ses som delikatesser.

Recept: Kokt torsk med äggsås
Antal portioner: 4

600 g torskfilé
0.5 tsk salt
5 dl fiskbuljong
Sås:
1 st ägg
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

1. Sås: Hårdkoka ägget. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan.
2. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
3. Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär torsken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock cirka 3 minuter.
4. Tag upp torsken med hålslev och håll den varm.
5. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera torsken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.

(Recept kommer från recept.nu och kocken Pelle Johansson)