Hippoglossus hippoglossus
Säsong: Hela året
Högsäsong: Höst/vinter
Hälleflundran är den största av alla plattfiskar. Den kan väga upp till 320 kilo och bli 3,6 meter lång. I våra vatten väger hälleflundran snarare cirka 18 kilo om det är hanar och 35 kilo om det är honor.
Det är en rovfisk som simmar på högkant när den jagar föda. Födan består framförallt av fiskar, men också bläckfisk, hummer, andra kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa bottenlevande djur. Havsfåglar fallet till och med offer för hälleflundran emellanåt.
Fisken trivs bäst i riktigt salt vatten och ju djupare vattnet är, desto större fiskar. Hälleflundran förekommer vid Island, Grönland, längs Norges kuster och i Nordsjön samt Kattegatt, Öresund och tillfälligtvis i södra Östersjön.
Tidigare var det vanligare att man kallade hälleflundran för helgeflundra, vilket betyder ”helig flundra”. Detta beror på att den var en mycket omtyckt maträtt under fastan då kött var förbjudet. I Norge är dess torkade fenor, kallade räv, en delikatess. Buken och de feta styckena vid fenorna skärs också i remsor och kallas räkling.
Hälleflundran räknas till de allra finaste och godaste matfiskarna och odlas även. Fisken växer mycket långsamt och dess kött är fast, vitt och skivigt. Arter som till exempel makrill och vitling ska helst tillagas omgående, men arter som rödspätta, hälleflundra och sjötunga kan gärna ligga någon vecka.
Recept: Citronstekt hälleflundra med caesarsallad
Antal portioner: 4
- 4 bitar hälleflundra à 160 g
- Smör till stekning
- 1 dl pressad citronjuice
- 1 msk honung
- 1 tsk malen svartpeppar
- Caesardressing:
- 2 st äggulor
- 2 dl olivolja
- 100 g riven parmesan
- 1 msk hackad vitlök
- 0.5 dl mjölk
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 st sardell
- romansallad
- salt och peppar
Gör så här:
- Värm upp citronjuicen i en kastrull och reducera, det vill säga koka ihop tills 1 matsked återstår, tillsätt honung och svartpeppar. Tag av citronjuicen från plattan och pensla den på fiskens översida.
- Hetta upp smör i en stekpanna och stek hälleflundran, cirka 2-3 minuter på varje sida.
- Caesardressing: Mixa ihop äggulor, vitlök och sardeller. Häll i oljan droppvis under vispning tills det blir en krämig sås.
- Tillsätt parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Blanda i salladen och servera den tillsammans med fisken.
(Recept från recept.nu)