Svärdfisk

Xipias gladius

Säsong: Hela året
Högsäsong:

Det är svårt att förväxla svärdfisken med någon annan fisk. Den har ett långt spjutaktig överkäke och saknar bukfenor. Den vandrar över stora delar av Atlanten och finns i alla tropiska och tempererade vatten. I Sverige kan svärdfisken påträffas ända in i södra Östersjön.
Det vita och mycket fasta köttet är välsmakande och kan jämföras med tonfiskens. Tillagas köttet för länge kan det lätt bli torrt. Det importeras ofta vacuumförpackat men säljs färskt.

Recept: Grillspett med baconlindad svärdfisk
Antal portioner: 4

600 g filé av svärdfisk (kan ersättas med marulk, hälleflundra eller annan vit fisk)
8 skivor bacon
4 stora grillspett
salt och malen svartpeppar

1. Torka av fisken och skär den i 8 jämna bitar. Linda en baconskiva runt kanten på varje bit. Trä upp två bitar på varje spett.
2. Krydda fisken med gourmetsalt och peppar. Grilla spetten 2 minuter på varje sida över het glöd. Servera gärna med grillade grönsaker så som zucchini, paprika, fänkål och aubergine.

(Recept från recept.nu)