Havsabborre

Dicentrachus labrax

Säsong: Hela året

Havsabborren kallas också för havsbass eller seabass. Den kan leva i både saltvatten och bräckt vatten. Eftersom den är anpassad för att leva i varmare vatten än Sveriges, lever den ofta i anslutning till varmvattenutsläpp här.

Havsaborren är en populär mat- och sportfisk som också var en av de första fiskarna efter lax att odlas kommersiellt. Den typen av odling påbörjades på 60-talet och numer är de viktigaste producenterna Grekland, Turkiet, Italien, Spanien, Kroatien och Egypten. Den årliga produktionen ligger på ca 60 000 ton per år och ökar snabbt. I Sverige är det därför vanligast att man importerar odlad havsabborre.

Havsabborren är en lång fisk, upp till en meter lång, med en vikt upp till drygt tio kilo. Den liknar gösens utseende med mer dämpade färger. Havsabborren förekommer längs östra Atlantkusten från Norge till Afrika samt i Medelhavet och Svarta havet.

Recept: Grillad havsabborre

Antal portioner: 4
Havsabborre kan du köpa antingen som kotletter eller som filéer. Här används den senare varianten.

  • 4 bitar havsabborrefilé á 150 g
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk oregano, torkad
  • salt och malen vitpeppar

Citronsmör:

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 st citron
  • 2 msk bladpersilja, hackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt och svartpeppar, malen

Till servering:

  • Blandad sallad

Gör så här för att tillaga havsaborren

Citronsmör: Rör smöret mjukt. Riv ner det yttersta gula skalet på citronen och pressa i en tsk saft. Blanda ner persilja, vitlök, salt och peppar. Ställ svalt till servering.

Fisken: Pensla fisken med olja. Krydda med koriander, oregano, salt och peppar.
Grilla först 1 minut med skinnsidan ner. Vänd och grilla ytterligare 3 minuter på köttsidan.

Servera fisken nygrillad på salladsbädd med citronsmöret till.

( Recept från recept.nu )