Eledone cirrosa (åttaarmad) eller Ommatostrephes sagittatus (tioarmad)
Säsong: Hela året
Högsäsong: Höst
Den finns bläckfiskar med både åtta och med tio armar. Det finns cirka 650 arter och bläckfisk förekommer uteslutande i havet. Bläckfiskar är svåra att artbestämma men ett flertal sorter förekommer ändå på marknaden där de säljs hela, i bitar eller i bläckfiskringar.
De flesta arter föredrar varmt vatten men en del påträffas i Kattegatt och Skagerrak. Största delen är importerad till Sverige men bläckfisk fås ofta som bifångst till annat fiske i Sverige.
Storleken på de arter som man vanligtvis äter kan variera från ett par centimeter till nästan två meter i längd. Bläckfisken kan tillredas genom att ångkokas, stekas, friteras, grillas eller så kan man äta den rå marinerad.
Skär man dem på tvären får man de karaktäristiska ringarna som ofta friteras.
Recept: Friterade bläckfiskringar
Friterade bläckfiskringar är inte så svårt som man kan tro att göra själv. Du kan variera frityren genom att byta ut mjölet mot majsmjöl, det vill säga polenta eller så kan du blanda mjölet med hälften ströbröd. Vill du ha en mer täckande panering, finns receptet här nedan. Servera kokt ris till och gärna en kall sås, till exempel aioli.
Antal portioner: 4
- 4 bläckfiskar (calamares)
- 2 dl mjöl
- salt och malen vitpeppar
- 1 liter frityrolja
Frityrsmet: - 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 1/2 dl vatten
- en hållbar plastpåse
Rensa och skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr.
Skär bläckfisken i ringar och lägg dem i en plastpåse tillsammans med mjöl, salt och peppar. Knyt ihop och skaka påsen noga så mjölet fördelas jämnt över bläckfiskringarna. Om du väljer den mer täckande frityren- den i receptet ovan- vispar du bara ihop ingredienserna och doppar bläckfiskringarna i detta.
Hetta upp oljan i en kastrull och kontollera med hjälp av en brödbit om oljan är het. Temperaturen är lagom när brödbiten blir gyllenbrun. I fritös ska temperaturen vara 190°. Lägg i ringarna och fritera dem i oljan tills de är vackert gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Servera genast.
(Receptet kommer från recept.nu)