Bläckfisk

Eledone cirrosa (åttaarmad) eller Ommatostrephes sagittatus (tioarmad)

Säsong: Hela året
Högsäsong:
Höst

Den finns bläckfiskar med både åtta och med tio armar. Det finns cirka 650 arter och bläckfisk förekommer uteslutande i havet. Bläckfiskar är svåra att artbestämma men ett flertal sorter förekommer ändå på marknaden där de säljs hela, i bitar eller i bläckfiskringar.
De flesta arter föredrar varmt vatten men en del påträffas i Kattegatt och Skagerrak. Största delen är importerad till Sverige men bläckfisk fås ofta som bifångst till annat fiske i Sverige.
Storleken på de arter som man vanligtvis äter kan variera från ett par centimeter till nästan två meter i längd. Bläckfisken kan tillredas genom att ångkokas, stekas, friteras, grillas eller så kan man äta den rå marinerad.
Skär man dem på tvären får man de karaktäristiska ringarna som ofta friteras.