Tonfisk

Thunnus albacares

Säsong: Hela året
Högsäsong:

Tonfisken är en makrillfisk som kan väga närmare ett ton och bli fem meter lång. I våra svenska vatten blir den dock sällan över 2,6 meter tonfisken förekommer sporadiskt i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. De är värmeväxlare och har en kroppstemperatur som överstiger omgivningens till skillnad från andra fiskarter som är kallblodiga.

Det uppskattade köttet säljs färskt, fryst eller konserverat. Den tonfisk som finns i fiskdiskarna är oftast av arten Gulfenad tonfisk vilken förekommer i alla hav där vattentemperaturen överstiger 20 grader, förutom i Medelhavet. Tonfisk säljs och förekommer dock oftast i konservburkar och är då av en annan art. Fisken äts också ofta rå i sushi, men grillas eller steks också i filébitar.

Recept: Grillad tonfisk med asiatisk potatissallad
Antal portioner: 4

600 g färsk tonfisk
400 g sötpotatis
2 st avokado
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
2 st röd chili
50 g bladspenat
1 msk ingefära
3 msk honung
0.5 dl limejuice
2 dl olivolja
salt och peppar

1. Rosta potatisen tillsammans med lite olivolja och vitlök i ca 25 minuter i 180°C.
2. Vispa ihop ingefära med honung, lime och olivolja, smaka av med salt och peppar. Skiva chilin tunt.
3. Blanda avokado, rödlök, chili & potatisen i limonetten.
4. Grilla tonfisken medium rare.
5. Servera tillsammans med potatissalladen och bladspenat.

(Recept från recept.nu och kocken Andreas Nylén)