Havskatt

Anarchias lupus

Säsong: Hela året
Högsäsong: Sommar/Höst

Havskattens latinska namn, lupus, betyder varg och syftar troligtvis på den kraftiga käke och de vassa tänder som den har. Dessa används till att krossa musslor, eremitkräftor, krabbor, sjöborrar och annat som havskatten äter. Fisken har en långsträckt nästan ålliknande kropp och kan väga upp till 20 kilo samt bli 125 centimeter långa. I våra vatten väger de snarare 2-4 kilo.

Havskatten trivs bäst i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak men den går även ned i Öresund. De lever överhuvudtaget i norra Atlanten och ner till norra Frankrike. Temperaturen på det vatten som havskatten lever i ligger vanligen mellan -1 och 14°C.

Skinnet på havskatten anses vara ett av de starkaste i världen och används därför gärna till skor och andra skinnarbeten. Det är även en mycket uppskattad matfisk som ofta säljs flådd, utan huvud som kotlettfisk. Eftersom den äter så mycket skaldjur har köttet ofta lite skaldjurssmak och det är ofta det kött som används i fish and chips. Havskatten är en matig fisk med ett mycket fast kött och tål därför relativt tuffa tag i köket. I receptet nedan steks den i panna, men den går även utmärkt att lägga i marinad och grilla.

Recept: Havskatt med grillad tortilla

Antal portioner: 4

600 g havskatt
1 st rödlök
100 g rödkål
2-4 skivor ananas
olivolja
späd sallad
8 st små mjuka tortillas
Marinad:
1 dl olivolja, gärna med citron
1 msk honung
1 msk thaichili eller woksås
2 st vitlöksklyftor, finhackade
salt, svartpeppar
Dressing:
3 dl matyoghurt
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 msk färsk hackad mynta

1. Värm ugnen till 200°. Blanda marinaden och smaka av den med salt och peppar. Dela fisken i 8 bitar. Vänd ner dem och låt dra en stund.
2. Strimla rödlöken och kålen tunt och skär ananasen i mindre bitar. Låt lök och kål bli mjuk i oljan. Vänd ner ananasen. Rör samman dressingen.
3. Stek havskatten runt om, men låt den ha en liten kärna kvar. Lägg den under folie att eftersteka.
4. Värm bröden enligt förpackningen. Servera fisken med lök, kål och ananas i bröden. Ringla dressing över.

(Recept från recept.nu)

Tips!
Ska du på picknick och vill grilla fisken kan du lägga havskatten i marinad i en plastpåse och ta med.