Lutfisk med vit sås. Mycket gott!
Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Vanligtvis används mestadels Långa när man gör lutfisk.
Antal portioner: 4
- 2 kg lutfisk
Vit sås:
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- salt
- 1.5 krm vitpeppar
- 100 g smör
Gör så här
- Låt lutfisken ligga i rikligt med kallt vatten minst 24 timmar, gärna ännu längre, innan den ska tillredas.
- Kokning av lutfisk i ugn: Värm ugnen till 200 grader.
- Lägg fisken med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form med höga kanter. Täck med aluminiumfolie.
- Koka i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Principen är densamma som när man helsteker kött – man låter helt enkelt fisken få vila.
- Putsa till bitarna så att de blir vackra. Salta och låt dem vara ytterligare 15 minuter i ugnen.
- Såsen: Smält 2 matskedar smör i en kastrull. Rör ner mjölet och tillsätt mjölken och grädden.
- Låt såsen koka på svag värme cirka 5 minuter. Vispa då och då.
- Smaksätt med salt och peppar och rör ned 100 gram smör. Detta kallas för att blanka såsen. Mixa såsen strax före serveringen så att den blir luftig.
- Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge.
( Recept från recept.nu och kocken Christer Lingström )