Fish and chips på vit fisk. Exempelvis kolja, torsk eller gös.
Antal portioner: 4
- 600 g filé av vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös)
- 4 bakpotatisar, skalade
Frityrsmet:
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk maizena
- 2 dl vetemjöl
- saften av två limefrukter
- 1 dl öl
- 2 dillkvistar
- salt och peppar
- 3 dl olja till fritering
- tidningspapper till serveringen
Gör så här
- Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.
- Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.
- Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.
- Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.
- Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.
- Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.
- Upprepa samma procedur med potatisen.
- Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.
( Recept från recept.nu av kocken Marcus Samuelsson )