Gädda är gott! Ett enkelt sätt att tillaga gäddan är att ugnsbaka den hel.
Recept: Ugnsbakad hel gädda
Antal portioner:4
- 700 g ryggbit av gädda (fjällad)
- grovt salt
- 1 bunt rosmarin
- 2 st citroner
- svartpeppar
- 1 klyfta vitlök
- 0.25 st rotselleri
- 0.5 stjälk stjälkselleri
- 2 st morötter
- 2 st bananschalottenlökar
- 2 nypor smör
- 2 dl vitt vin
- 2 dl creme fraiche
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna och skär dem i stavar. Skiva bananschalottenlöken i skivor. Tvätta gäddan och skär snitt i köttet. Tvätta citronerna noga, torka och riv av skalet. Finhacka rosmarinen och blanda med citronskalet, salt och peppar. Gnid in gäddan i blandningen.
Lägg rotsakerna och löken i botten av en ugnsfast form och placera gäddan ovanpå. Klicka på smör och häll sedan på vinet. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter. Servera med en klick crème fraiche.