Pangasius hypopthalmus, Pangasius pangasius och Pangasius micronemus
Säsong:
Högsäsong:
Hajmal är en svensk handelsbenämning på tre arter av malartade fiskar som lever i sötvatten. De lever vilt i floder samt odlas i stora delar av Asien och USA.
Det är en fisk som importeras och som består av en ganska platt filé med vitt fast kött. Ibland kallar man den för ”vietnamesisk sjötunga”. Den är numer ganska vanlig på matsedlarna då den är mycket lämplig för storkök. Då äts den ofta som odlad. Hajmalen har även blivit allt vanligare i dagligvaruhandeln.
Recept: Stekt hajmal med ananas
Antal portioner: 4
- 2 paket hajmal eller rödspätta à 240 g
- salt
- 1 liten burk ananasringar
- ingefära, malen
- 2 st purjolökar
Salta fisken och stek den enligt anvisningarna på förpackningen.
Krydda de avrunna ananasringarna med lite ingefära och stek dem så att de får en lätt brynt yta.
Skiva purjolöken tunt och stek den mjuk och gyllengul i lite matfett. Servera tillbehören till den nystekta hajmalen.
(Recept från recept.nu)