Sparus auratus
Säsong: Hela året
Högsäsong:
Guldbrax kallas även för Seabream eller Guldsparid. Det är en saltvattenfisk som oftast importeras odlad från Medelhavet. Den blir som längst 60 centimeter lång med en vikt på drygt ett kilo, men de fiskar som föds upp i fiskodlingar slaktas vid en vikt på cirka 500 gram. Namnet kommer från att den har ett guldfärgat band mellan ögonen.
Guldbraxen är hermafrodit och är hanar upp till cirka två års ålder eller cirka 600 grams vikt. Sedan blir de honor, vilket de förblir resten av sina liv. Guldbraxen var svår att driva i kommersiell odling och det var inte förrän på 1990-talet som man lärde sig att göra det lönsamt. Nu odlas cirka 12 000 ton Guldbrax per år men vildfångsten har minskat till cirka 3000 ton på grund av utfiskning och föroreningar. Fiskodlingar med Guldbrax finns i Spanien, Italien, Grekland, Turkiet och Israel.
Recept: Foliekokt guldbrax med grönsaker
Antal portioner: 4
Den ömtåliga fisken får en skonsam behandling i folie, där också örter och kryddor utvecklar sina fulla aromer.
- 3 vitlöksklyftor
- 1 röd peperoni
- 1 tsk hackad timjan
- 1 tsk hackad rosmarin
- 1 tsk hackad salvia
- 6 msk olja
- Saft och rivet skal av 2 citroner
- 1 guldsparid/guldbrax/seabream ca 1,2 kg rensad
- 1 grön paprika
- 2 tomater
- 1 fast potatis
- 1 lök
- 1 knippe rucola
- Salt & Peppar
Tillbehör:
Pressad potatis
Citronklyftor
Skala och pressa vitlöken. Halvera peperonin på längden, kärna ur, skölj och hacka smått. Blanda vitlök, peperoni och kryddörter med 5 msk olivolja, citronsaft och skal.
Skölj fisken, torka av den med papper, pensla den in och utvändigt med örtmarinaden, låt dra i kylskåp i 1 timme.
Halvera paprikan på längden, kärna ur, skölj och skär i tärningar. Skölj tomaterna och ta bort stjälkfästena, skär i fjärdedelar, kärna ur och skär i tärningar.
Skala potatisen och skär i tärningar. Skala löken och skär även den i små tärningar.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna, stek löken genomskinlig. Lägg till paprika och potatistärningar och låt fräsa med helt kort.
Ansa rucolan, skölj och skaka torr. Ta bort grova stjälkar, skär bladen smått. Blanda rucola och tomattärningar med grönsakerna i pannan, smaka av med salt och peppar. Lyft pannan från plattan, sätt på ugnsgrillen.
Lägg över den marinerade fisken på ett stort ark aluminiumfolie, salta och peppra in och utvändigt. Fyll fisken med lite grönsaker, fördela resten bredvid. Häll över resten av marinaden och förslut folien noga.
Koka guldspariden överst i ugnen under den inte allt för heta grillen i ca 25 minuter, vänd på fisken emellanåt.
Skala potatisen och koka den mjuk, pressa genom en potatispress och servera fisken med pressad potatis och citronklyftor.
(Recept från matklubben.se)