Esox lucius
Säsong: Hela året
Högsäsong: Vår/Höst
Gäddan är den dominerande rovfisken i svenska sötvatten och bräckvatten och en populär sportfisk. Den lever uteslutande av annan fisk och inte sällan av andra gäddor. Den har ett stort huvud med sylvassa tänder och kan väga upp till 34 kilo samt bli 1,5 meter lång. I våra vatten ligger vikten dock vanligtvis på 1-4 kilo.
Det är en betydande matfisk som smakar bäst vid 1-2,5 kilos vikt. Att göra paté tillhör bland de mest populära sätten att tillaga fisken på. Gäddan kan även kokas och ätas med pepparrot, så kallas pepparrotsgädda. Man kan också steka gäddan panerad och tillaga den i ugn med rikligt med smör.
I Europa, utanför Norden, anses gäddan vara en exklusiv matfisk. Den är svår att fiska kommersiellt och har liten betydelse som handelsvara, men förekommer ändå i fiskdiskarna.
Gäddan finns i hela Sverige, utom högst upp i fjälltrakterna där de endast förekommer sporadiskt. Även om de återfinns i varmare vatten, uppsöker den gärna de svalare delarna av sjöarna under sommaren. Förutom i Norden förekommer den naturligt i Pyrenéerna, mellersta Italien och Balkan. I öster finns gäddan i Ryssland, i norra och mellersta Asien till Berings sund och Kamtjaka. Den finns även på Irland och brittiska öarna, förutom i Skottland. Dessutom kan man finna gädda i Alaska, Kanada och östra USA.
Recept: Ugnsbakad hel gädda
Antal portioner:4
- 700 g ryggbit av gädda (fjällad)
- grovt salt
- 1 bunt rosmarin
- 2 st citroner
- svartpeppar
- 1 klyfta vitlök
- 0.25 st rotselleri
- 0.5 stjälk stjälkselleri
- 2 st morötter
- 2 st bananschalottenlökar
- 2 nypor smör
- 2 dl vitt vin
- 2 dl creme fraiche
Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotsakerna och skär dem i stavar. Skiva bananschalottenlöken i skivor. Tvätta gäddan och skär snitt i köttet. Tvätta citronerna noga, torka och riv av skalet. Finhacka rosmarinen och blanda med citronskalet, salt och peppar. Gnid in gäddan i blandningen.
Lägg rotsakerna och löken i botten av en ugnsfast form och placera gäddan ovanpå. Klicka på smör och häll sedan på vinet. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter. Servera med en klick crème fraiche.