Trachinus draco
Säsong: Hela året
Högsäsong: Vinter/Vår
Fjärsingen är en mycket uppskattad matfisk trots att den har giftpiggar vid gällocket och på ryggen. Smaken jämställs ofta med sjötungans och fångst sker året om.
Fjärsingen kan bli 45 centimeter lång men blir sällan över 25 centimeter lång i våra vatten. Fisken är sällsynt i Östersjön, men förekommer längs hela västkusten. Fjärsingen finns även vid Norges sydkust, kring Storbritanniens och Irlands kuster, samt söderut från danska kusten längs östra Atlantkusten ner till Medelhavet och västra Nordafrika. Finns även kring Madeira och i Svarta havet.
Gifttaggarna på Fjärsingen används egentligen bara till försvar men varje sommar sticker sig ett par badare eller sportfiskare på dem. Det är inte dödligt för människor, men gör mycket ont och man bör uppsöka läkare. Köp därför fjärsingfiléer för att slippa de hemska taggarna.
Recept: Stekt fjärsingfilé på bädd av kokt purjolök
Stekt fiskfilé passar bra att servera på en bädd av purjolök. Väljer du fjärsing, bör du köpa filead eftersom den orensade fisken har vassa piggar, som man absolut inte bör sticka sig på. Tag annars en annan sorts fisk med fast kött.
Antal portioner: 4
- 700 g fiskfilé (gärna filé av fjärsing)
- 400 g svamp
- 4 purjolökar
- 2 dl fiskfond
- 1 dl vispgrädde
- smör till stekning och sås
- 1/2 tsk grönpeppar
- salt, peppar
Rensa och dela svamparna. Dela och skölj purjon. Skär den i 10 cm-bitar. Lägg den i en panna, slå fiskfonden över och sjud några minuter. Krydda med salt och peppar. Häll av buljongen från purjon och blanda den med grädde och grönpeppar. Låt koka ihop något.
Salta fiskfiléerna och stek dem gyllenbruna i smör. Stek svampen frasig i en annan panna.
Lägg upp purjolöken i bottnen, fisk och svamp ovanpå. Ringla såsen runt om. Vispa gärna upp såsen med en handmixer så att den blir lätt och skummig. Servera med nykokt potatis.
(Recept från recept.nu)