Salvelinus alpinus
Säsong: Hela året
Högsäsong: –
I Sverige finns flera olika arter av röding. Fjällrödingen är en laxartad fisk som av många anses vara den bästa laxfisken. Vanligast är att den är odlad, men den förekommer även som vild.  Sverige är ett av de ledande länderna när det gäller rödingodling. Rödingen har ofta röd köttfärg och är god helstekt i panna eller ugn, grillad, rökt eller gravad.
Den trivs bäst i kallt vatten i våra fjälltrakter men även i djupa vatten i södra och mellersta Sverige. Eftersom rödingen till skillnad från öringen söker föda i lägre temperaturer, blir det mest fångst av röding under vintertid  i de sjöar som har båda arterna.
Fjällrödingen förekommer i Norra ishavet, Storbritannien, Norge, Sverige, Finland, norra Ryssland samt i Sibirien. Den förekommer även i europeiska bergsområden som Alperna och Pyrenéerna. I Nordamerika finns arten i sjöar vid Quebec, Maine och New Hampshire och i havet finns fjällröding alltid nära kustlinjen. Dessutom finns två närbesläktade rödingarter i Kanada – Kanadaröding och Bäckröding. Den kan bli upp till 45 centimeter lång och väga 11 kilo, men vanligtvis väger den endast 0.5-1 kilo i våra vatten.
Recept: Smördegsinbakad fjällröding med spenat
Antal portioner: 4
- 4 rödingfiléer (à ca 200 g)
- 200 g djupfryst bladspenat
- 4 plattor djupfryst smördeg
- 1 äggula
- 1 msk finhackad gul lök
- smör till stekning/smörjning
- 2 msk vatten
- 1 krm riven muskotnöt
- salt och malen vitpeppar
- Till servering:
- kokt potatis och kokta grönsaker
- citron och dill
Hacka spenaten grovt. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken och fräs en stund utan att den tar färg. Lägg i spenaten, muskot, salt och peppar samt häll på vattnet. Ånga igenom under lock några minuter. Lägg upp på ett fat och kyl blandningen.
Sätt ugnen på 200°. Dela fisken i fyra långa remsor. Smörj en ungssäker form. Snurra ihop fiskremsorna till fyra ringar med skinnsidan inåt. Krydda dem med salt.
Skär till fyra smördegsremsor ca 5 cm breda och så långa att de räcker rund fiskringarna plus 2 cm till. Pensla smördegen med äggula och linda runt fisken med äggsidan utåt. Fyll den kalla spenaten i ringarna och grädda sedan i ugn i 12 minuter.
(Recept från recept.nu)