Perca fluviatilis
Säsong: Hela året
Högsäsong: Vår/Höst
Abborren har ett gott kött som kan ersätta gös och sjötunga i vissa rätter. Det är en populär matfisk bland hobbyfiskare och det klassiska sättet att tillaga fisken på är genom att panera och smörsteka filéer. Abborren är även god rökt. Den kan ha många små ben vilket gör den svår att äta, men benar man den från ryggsidan undviker man de flesta. En teknik som kan användas när man filear abborren, kallas att ”byxa” den eftersom resultatet påminner något om ett par byxor.
Abborren är en rovfisk som blir cirka 45-60 centimeter stor. Stora honor kan väga upp till två kilo och alla abborrar oavsett storlek och ålder har sju ränder. De jagar i stim och är framförallt en sötvattensfisk men lever även i Östersjöns brackvatten samt i Bottenhavets inte så salta vatten.
Recept: Abborre i panna
Antal portioner:4
- 8-12 benfria abborrfiléer
- 1 finskuren lök
- 1 bunt finhackad dill
- 1 bunt finhackad gräslök
- 3 dl matlagninsgrädde
- 1 liten burk ansjovis eller ansjovisspad
- Blandat ströbröd och mjöl till panering
- salt och peppar
- olja och smör till stekning
Salta, peppra och panera fiskfiléerna. Stek dem gyllenbruna. Lägg upp på fat. Fräs löken i samma panna och tillsätt grädde, ansjovis, dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
Låt filéerna puttra någon minut i såsen. Servera till nykokt dillpotatis. Receptet går även bra med filé av sik, röding, lax eller liknande.
(Receptet kommer från recept.nu och Leif Mannerströms ”Kasta Loss”. )